top of page

Grote renovatie zwembad Ruinen

Klusgroep verwijdert zelf oude tegeltjes en bovenste laag beton

Zwembad Ruinen krijgt nieuwe vloer in 25-meterbad  

Bezoekers van Zwembad Ruinen kunnen volgend seizoen zwemmen in een 25-meterbad met een nieuwe vloer. Om dat mogelijk te maken, werkt een klusgroep van vrijwilligers al weken hard aan het verwijderen van de oude tegeltjes in het bad en de bovenste laag beton. In totaal gaat het om 500 m2 met bijna 20.000 tegeltjes. De klusgroep is nog tot en met januari 2024 bezig met deze zware klus, maar door het zelf te klaren besparen zij het Zwembad Ruinen ongeveer €20.000.  

De klusgroep van Zwembad Ruinen bestaat uit trouwe vrijwilligers die iedere winter achter de schermen grote en kleinere klussen uitvoeren om het zwembad te verbeteren en te verduurzamen. Vorig winter werd bijvoorbeeld de badmeestertoren vernieuwd.  In de zomermaanden blijft de klusgroep actief voor het verzorgen van de beplanting en technisch onderhoud. Er is bij deze technische voorzieningen veel aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing.  

Up-to-date service
Bij alle andere voorzieningen biedt Zwembad Ruinen bezoekers een up-to-date service en zwemplezier tegen haalbare kosten. Dit is mogelijk dankzij de doorlopende inzet van vele betrokken vrijwilligers en de samenwerking met ondernemers uit het dorp. Onder de bezielende leiding van de zwembad-werkgroep zijn zij het hele jaar door actief, onder alle weersomstandigheden. Dankzij de inzet van deze vrijwilligers, beleven bezoekers van Zwembad Ruinen elke zomer veel zwemplezier, met aankomende seizoen een nieuwe vloer in het 25-meterbad.  

Gratis smeren voorkomt erger

Om huidkanker tegen te gaan, verstrekt het openluchtzwembad in Ruinen in Drenthe als eerste gratis zonnebrandcrème. KWF Kankerbestrijding is enthousiast. ,,Voor zover ik weet is dit het eerste zwembad in Nederland dat zoiets doet”. 

https://www.dvhn.nl/drenthe/Gratis-zonnebrandcr%C3%A8me-in-het-zwembad-deze-primeur-maakt-KWF-Kankerbestrijding-heel-enthousiast-24451195.html

https://www.ad.nl/binnenland/gratis-smeren-tegen-de-zon-in-zwembad-drenthe~a5367a1d/

,Vooral kinderen willen het spul nog wel eens vergeten. En wie goed is verbrand in de zon, heeft een grotere kans op huidkanker. Om dat tegen te gaan, zijn we op zoek gegaan en bij deze dispensers uitgekomen’’, zegt Roel Wiekema, voorzitter van het bad.

Mischa Stubenitsky van KWF Kankerbestrijding reageert enthousiast op het initiatief. ,,Supergoed. Zwemmen in de openlucht is vaak een ‘vergeten’ zonmoment. Al met al ben je al snel een paar uur buiten, in de zon. Heel goed dat dit zwembad zijn verantwoordelijkheid neemt.’’

Het was een van de vrijwilligers van het zwembad, die het project leidde. Wiekema: ,,Hij was zelf de nodige keren verbrand en heeft zich verdiept in de materie. Vorig jaar trokken we op mooie zonnige dagen zo’n 1300 bezoekers. Daar zitten altijd mensen tussen voor wie de zonnebrandcrème goed van pas komt.’’

Welness-bad

Dankzij een genereuze bijdrage vanuit Initiatiefrijk De Wolden, soepele samenwerking met ondernemers uit het dorp en de onafgebroken inzet van vele vrijwilligers is het gelukt: zwemseizoen 2019 openen we met een prachtige aanvulling op het aanbod van Zwembad Ruinen. Een wellness-bad waar u in alle rust baantjes kunt zwemmen en kunt genieten van massagestralen en een nekdouche. Naast het wellness-bad bevindt zich een stilte-zone met comfortabele ligbedden en hangmatten. 

Nieuw in Zwembad Ruinen: wellness-bad en stilte-zone


De prachtige, bijna tropische zomer van 2018 betekende voor ons een heerlijk en 
gezellig zwemseizoen, maar de hoge bezoekersaantallen maakten ook duidelijk 
dat er in het zwembad naast ruimte voor recreatie behoefte was aan een plek voor 
rust en focus. Al snel lagen er daarom plannen voor een geheel nieuw bad: een bad 
om baantjes te zwemmen, om deel te nemen aan onze activiteiten of om gewoon 
te genieten van het verwarmde water en extra wellness-voorzieningen. Ambitieuze 
plannen die niet zonder steun gerealiseerd zouden kunnen worden.

We bedanken iedereen die, direct of indirect, heeft meegeholpen om dit fantastische 
project te realiseren. Zwembad Ruinen is immers een familiezwembad voor bewoners 
én bezoekers: door voldoende ruimte te bieden voor recreatie, sport en rust voelt 
iedereen zich bij ons thuis.

bottom of page